XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. szeptember 25. Eufrozina, Kende

A Média Építészeti Díja NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Marosi Miklós, Göcsi Sándor és Rabie Anisz terve érdemelte ki 2012-ben a szakújságírók szerint a legjobb építészeti terv minősítést. Ezért ebben az évben a Klapka Szolgáltatóház terve nyerte el A Média Építészeti Díját.

Klapka SzolgáltatóházAz értékelés:

Az épületegyüttes erős karaktere, a közösségi térhasználatot preferáló megoldásai, kertépítészeti javaslatai kiemelkedő építészeti kvalitásúak. Emblematikus megjelenésű, a környék lakói által gyorsan befogadható, átélhető városi épületegyüttes létrehozását ígéri a terv. A két tömbre bontott funkciósort egy intenzíven használható, mozgalmas térfalú közösségi térre, passzázsra fűzi fel.

A déli oldalon meglévő zöldfelületet járható zöldtetőként húzza rá az egyébként is mesterséges megvilágítású, szellőzésű szupermarketre. A déli tájolású ferde zöldtető népszerű találkozóhely lesz, csakúgy, mint a presszóteraszként – esetleg virágpiacként, szabadtéri program helyszínként – működtethető teresedés.

Friss építészeti jegyeket hordoz a gyalogostengelyt északról határoló négyszintes tömeg, mely a második szintben elhelyezett szolgáltatóhelyiségek felett külön bejárattal sportszálló kialakítását javasolja. (A környező sportlétesítmények teszik reálissá, környezetérzékennyé e javaslatot.) Az ék alakú épület további szinttel, illetve szintekkel való bővítése – a létrehozható szintterület növelése – egyébiránt járható út.

Az alaprajzi szervezés szakszerű. Mind az építészeti elemek (homlokzattagolás, anyaghasználat), mind a kertépítészeti megoldások igényesek, a szakma élvonalába tartozó minőségűek. Az építészeti együttes „zöld üzenete” fontos szakmapolitikai és társadalmi szempontból is. Mindezek miatt a Bíráló Bizottság a kiíró számára ennek a pályaműnek a megvalósítását, az itt szereplő ötletek alkalmazását ajánlja a projekt további szakaszában.


A pályázatról és a tervekről itt olvashat.

További érdekességek és információk a Klapka Szolgáltatóház terveiről itt találhatók.