XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. augusztus 7. Ibolya

Európa Terv NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

A XIII. kerület hosszú távú fejlesztésének fő irányait jelöli ki az Európa Terv, amely Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó alapvető fejlesztési stratégiája.

Az Európa Terv XIII. célja, hogy a meglévő kerületfejlesztési koncepciókra, illetve az ágazati fejlesztési programokra építve kijelölje azokat a kerület fejlődését szolgáló elemeket, amelyekhez külső, uniós források is bevonhatók. Ezért a stratégia jól illeszkedik a 2007–2013-as időszak fejlesztéseit tartalmazó Új Magyarország Fejlesztési Tervhez, a fővárosi Podmaniczky Programhoz és a kerület középtávú programjaihoz.

A XIII. kerület műholdképe

Eltökélt célunk, hogy még élhetőbbé tegyük a lakókörnyezetet számos beruházás megvalósításával, többek között az aquincumi híd megépítésével, a Duna-part kiépítésével. Gondot fordítunk a kerület építészeti értékeinek megőrzésére.

Az Európa Tervben nem csupán egyszerű fejlesztésről van szó, hanem komplex városépítésről, amely magában foglalja az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás fejlesztését is. Régóta a komplexitás a vezérelv a kerületben, hiszen 1994 óta minden településfejlesztési tervünknél kiemelt hangsúlyt helyeztünk e három területre – már csak azért is, mert ezek színvonala hatással van az urbanisztikai fejlődésre. A kerület jövőképének meghatározásakor a kulcsfogalmak közé tartozik a versenyképesség és a szolidaritás.

A fejlesztés gócpontjai:

 • Újlipótváros: a XIII. kerület belvárosa
 • Kerületi központok és fejlesztési csomópontok:
  - Béke tér és környéke kerületi közigazgatási központ
  - Róbert Károly körút – Váci út csomópontjának térsége mint fővárosi léptékű központ
 • Rehabilitáció és felzárkóztatás: Szabolcs utca és Kassák Lajos utca térsége
 • Vízparti fejlesztési zóna – Dráva utcától az Északi Összekötő Vasúti hídig: új vízparti városrészek születése; FOKA öböl, Népsziget, alsórakpart – kulturális és közterületi funkciók, a Duna szerepe és használata, Duna-parti sétány kialakítása
 • Lakótelepek és lakóegyüttesek, lakótelepi problémák és a már felépült, illetve építés alatt álló új lakóterületek kérdései
 • Szegedi út – Béke tértől északra eső vegyes beépítettségű városrész
 • barnamezős területek funkcionális átalakulásának lehetőségei
 • Váci út menti fejlesztési zóna: logisztikai, kereskedelmi és irodai központok, munkahelyi zóna
 • Rekreációs területek és zöldfelületek
 • Potenciális helyszín uniós szintű intézményi funkciók ellátására

Letölthető dokumentumok