XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. augusztus 7. Ibolya

A kerület fejlődéséről NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

A XIII. kerület egyik legnagyobb presztízsű városrésze Újlipótváros, amely hagyományosan a pesti belváros meghosszabbítása. A hetvenes-nyolcvanas évek alatt tapasztalt lassú leromlás után a kilencvenes évek folyamán, különösen annak második felétől kezdve Újlipótváros felértékelődött, ingatlanpiaci pozíciója megerősödött, ezzel párhuzamosan elindult a lakónépesség kicserélődése és fokozatos megfiatalodása.

A terület fizikai jellemzői – a sűrű városias beépítés, a viszonylag jó minőségű épületek, a kevés zöldfelület és az a tény, hogy a Nagykörút a városrész egyik határoló útja – arra mutatnak, hogy egy fejlesztési stratégia célja a belvárosi jelleg megőrzése és megerősítése, illetve, hogy a terület értéknövelése a hagyományos városias jelleg megerősítésével és a pezsgő kulturális élet támogatásával érhető el.

Fejlesztési elképzelések

A társasházak műszaki modernizálása és felújítása az elmúlt évek renoválása ellenére még mindig probléma az Újlipótvárosban. A Szent István parkhoz közel eső sávban számos épület megújult, a Váci út felé haladva, rossz műszaki állapotban lévő épületek száma nő. A terület értékének megőrzéséhez elengedhetetlen a teljes épületállomány fokozatos megújulása, amely – a jelenlegi lakossági összetétel alapján – igényli az önkormányzati segítséget. Javasolt a jelenlegi társasház felújítási alap megtartása, és amennyiben mód van rá, további bővítése a jövőben.

Újlipótváros zöld központja jelen pillanatban a fővárosi fenntartású Szent István park. A park a városrészen kívülről is vonz látogatókat, és nem elhanyagolható szerepe van abban, hogy a városrész Budapest egyik legfelkapottabb területévé vált. Az építészeti értéket jelzi, hogy a parkot körülvevő épületegyüttes fővárosi műemléki védettséget élvez. Ha nem is ilyen mértékben, de a Szent István parkhoz hasonló szerepet tölthetnek be a területileg jóval kisebb és kerületi fenntartású zöldterületek. Amennyiben itt az önkormányzat fejlesztéseket hajt végre, ezek a felületek is megfelelővé válnak nem csupán a zöldfelületi hiány enyhítésére, de közösségi funkciók ellátására. Városkutatás Kft.

Bármilyen parkrekonstrukcióval párhuzamosan továbbra is elengedhetetlen marad a zöldfelületek növelése Újlipótvárosban a fásítási program folytatásával és intenzitásának növelésével.

A kerületközpont fejlődésének legideálisabb helyszíne a Béke tér, ahol szolgáltatások és funkciók együttese teheti teljessé a központi szerepkört.