XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. szeptember 25. Eufrozina, Kende

Kiadványok NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Lendületben a XIII. Kerület - 2016.

2019-ig szóló program második évéről ad képet a kiadvány. Ez évben az egyes fejezetekhez kapcsolódó célkitűzéseinket jelöltük meg és azok megvalósítását.  Az elmúlt évben is elképzeléseinknek megfelelően fejlődött a kerület. Jelenleg is a legtöbb iroda- és lakásépítkezés a kerületben történik. A befektetői fejlesztések mellett saját beruházásokkal is élen járunk. A világszínvonalúnak minősített és számos díjjal elismert 100 lakásos passzívházunk után a múlt évben átadtuk a szintén teljes mértékben saját forrásból épült, az ország legkorszerűbbnek, s Európában is kiemelkedő színvonalúnak számító passzívóvodát. A kerület fejlesztésein túl dolgoztunk a szegénység és a leszakadás ellen. A közösen végzett munkánkat 2016-ban 13 díjjal ismerték el, valamennyit szakmai és civil szervezetektől kaptuk.


Letöltés

Lendületben a XIII. Kerület - 2015.

A „Lendületben a XIII. kerület” című, 2019-ig szóló program megvalósításának első évét értékeltük a kiadványban. A múlt évben elkészítettük a 2019-ig tervezett beruházásainkat, melyeket továbbra is önerőből, hitelfelvétel nélkül valósítunk meg. Átadtuk a megújult Visegrádi utcai Egészségházat, megújult a Kárpát utcai lakótelepen a Duna játszótér, a Lehel Csarnok mellett a Bulcsú park, elkészült a RAM kertben a „Bóbita” Irodalmi Játszótér.Témakörönként részletesen számolunk be a 13 fejezet 147 konkrét feladatából az elmúlt évre meghatározott tennivalók teljesüléséről. Eredményeink eddig igazolták szándékunkat. Feltett szándékunk, hogy a „Lendületben a XIII. kerület” programunk sikeresen folytatódik és 2019-ig teljesítjük vállalásainkat.

Letöltés

Budapest XIII. kerület – Angyalföld – Újlipótváros – Vizafogó

A kiadvány az eddig három alkalommal megjelent háromnyelvű, kerületi ismertető újabb megjelentetése. Az általában öt évente kiadott tájékoztató a legfrissebb információkat tartalmazza, értékeinket, jellegzetes épületeinket az itt lakók mindennapjait mutatja be. Szól a kerület múltjáról, azon belül a királyválasztó Rákos mezejéről, Angyalföld történelméről, Újlipótváros építészetéről és a Vizafogó Duna-partjának szépségéről. Megjeleníti a lüktető modern nagyvárost, a fiatalokat vonzó családbarát lakókörnyezetet, a kultúrát, a megőrzött természeti értékeket. Bemutatja a korábban nemzetközi hírű nagyipari tevékenység helyén épülő iroda- és lakóházakat, az épített és természeti környezet összehangolt fejlesztését.

Letöltés

Lendületben a XIII. kerület

Az elmúlt két évtized fejlődésének eredményeként a városszerkezet átalakult, a kerületben 18 000 lakás és egymillió m2 iroda épült meg. A kerület az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját, az önkormányzati vagyon közel százmilliárdos. A „Lendületben a XIII. kerület” program elnevezése kifejezi, hogy céljaink és intézkedéseink az elért eredményekre, az együttműködésre, a kiszámíthatóságra és a dinamizmusra épülnek. A program középpontjában a kerületi állampolgárok életminőségének javítása és a kerület fejlesztése áll. A 13 fejezet 147 konkrét, ezáltal számon kérhető feladatot tartalmaz. A következő öt évben is a kerület további fejlődését, az itt élők érdekeit, jólétét kívánjuk szolgálni kiegyensúlyozott kerületpolitikával, a szolidaritással és az esélyegyenlőség biztosításával.

Letöltés


Közösen a XIII. kerületért 2010-2014.

A „Közösen a XIII. kerületért” programunkról készítettünk összefoglalót a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében. Négy éve közösen történt a célok kijelölése, a feladatok megfogalmazása, és közös volt a megvalósítás. Közös a munkánk eredménye is, a végrehajtás során számíthattunk a lakosság közreműködésére. A program 14 fejezetében vállalt 213 feladatának megvalósítása során sikerült megőrizni, gyarapítani értékeinket, miközben folyamatosan megújult a kerület. Nemcsak teljesítettük a célkitűzéseinket, de a kerület és az ország helyzetét összehasonlítva sincs szégyenkezni való. A stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodás tette lehetővé, kerületünk hitelfelvétel nélkül, saját erőből való folyamatos fejlesztését. A minőséget és a kerület fejlődésének érdekeit szem előtt tartva fogadtuk el a „Hosszú távú fejlesztési koncepciónkat”, kitűzve egy még modernebb, fejlettebb, emberközpontúbb városrész megvalósítását.

 

Letöltés

 

A XIII. kerület 2013. januártól-decemberig

Ezúttal is tájékoztatta az önkormányzat a lakosságot a 2013-ban végzett munkájáról, eredményeiről. A jellemzője volt, hogy a kerület önálló közigazgatási egységé válásának évfordulóját ünnepeltük; „75 programmal köszöntjük a 75 évet” - szólt a jelmondat. A nívós programok a lakosság aktív közreműködésével valósultak meg. Folytattuk a képviselő-testület által az év elején sikeresnek nyilvánított „Közösen a XIII. Kerületért” program következetes végrehajtását. Az év nemcsak a két évtizede sikeres beruházások folytatásáról szólt, gondoltunk a kerület jövőjére is. Elfogadtuk a „Hosszú távú fejlesztési koncepciónkat”, amely támaszkodva az eddigi eredményeinkre, 20-25 évre kijelöli a fejlesztés fő irányait. A terv felvázolja egy modern, fejlett, emberközpontú városrész megvalósíthatóságát.

 

Letöltés

 

Budapest Főváros XIII. kerület védett építészeti értékei

A kiadvány jogszabállyal védett építészeti értékeket mutatja be. A 2004-ben megjelent első kiadvány óta civil és önkormányzati kezdeményezésre számottevően nőtt a fővárosi rendelettel védett házak száma. A védett épületek megújítására hatodik éve ír ki támogatási pályázat az önkormányzat, egyre-másra újulnak meg a városképben jelentős szerepet játszó házak. A kötet teljeskörűen tartalmazza a világörökségi területet, a műemléki védettségű és a helyi védettségű épületeket vagy épületegyütteseket.

Letöltés

 

Kortárs építészeti értékek a XIII. kerület városképében


Budapest XIII. kerületében az elmúlt 15-20 évben tizenötezer lakás és 920 ezer m2 irodaház létesült. A közkedvelt tetőkertes lakóépület együttesek és a Váci úti irodafolyosó átalakították a kerület arculatát. Az Építészeti díjak és a Hild-érem bizonyítják az új értékek átgondolt teremtésében elért eredményeket. Az önkormányzat pályázatokat ír ki, kerületi Tervtanácsot működtet, szakmai kiállításokat rendez. A kortárs építészet kerületi értékeit bemutató kiadvány is második alkalommal jelenik meg.

Letöltés

 


Közösen a XIII. kerületért - Félidőben

A XIII. kerületi Önkormányzat 2011 januárjában elfogadott négy évre szóló gazdasági és várospolitikai programjának első két évben végzett teljesítéséről tájékoztatja a kiadvány az olvasót. A kiadvány alcíme „Félidőben” is utal tartalmára.

Az elmúlt két év eredményei, sikerei környezetének bemutatásán túl számba veszi a konkrét teljesítéseket is. Fejezetenként feleleveníti a meghatározott célt, olvashatóak az elvégzett konkrét feladatok, végül a további teendőkről szól. A kiadvány ezúttal is gazdag a tartalmat kiegészítő képekkel készült el. A 14 fejezet eredményei a lakosság bizalma mellett és támogatásával valósult meg, hűen igazodva a program szlogenként megfogalmazott címéhez: Közösen a XIII. kerületért.

Letöltés

A XIII. kerület 2012. januártól – decemberig

A lakosság részére eljuttatott kiadvány tartalmazza az önkormányzat illetve a kerület 2012. évei tevékenységéről szóló tájékoztatást. Ír arról, hogy milyen külső körülmények mellett milyen elismerésekhez jutott a kerület, milyen eredményeket ért el az egyes területeken. 

Egy-egy hónapban összefoglalót ad az adott időszakban végzett tevékenységről és kiemel három jelentősebbet közülük, fényképpel illusztrálva.

LetöltésA XIII. kerület kezdetektől napjainkig

A XIII. kerület kezdetektől napjainkig

Harmadik, bővített kiadásban jelent meg a kiadvány, amely először 2003-ban, majd 2007-ben mutatta be Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó együttesét az olvasóknak.

A legutóbbi megjelenés óta eltelt öt év eseményeiről és eredményeiről is olvashatnak a lakosok.

A XIII. kerület jövőre lesz 75 éves, időszerű egy hasonló összefoglaló.

Letöltés

A XIII. kerület 2010. októbertől 2011. december 31-ig

A XIII. kerület 2010 októberétől 2011 decemberéigTizenöt hónap kronológiája az Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó közelmúltját összefoglaló kiadvány.

Szó esik benne a fejlesztésekről, így egyebek között az elmúlt időszak egyik legjelentősebb fővárosi beruházásáról, a Radnóti Miklós Művelődési Központról, a Futár Tagóvoda teljes körű rekonstrukciójáról, a Csipet-Csapat Bölcsőde megépítéséről, az új gyermekorvosi rendelőről, a Pozsonyi út felújításáról.

A Pozsonyi Pikniktől az Angyalföldi Utcabálig számos eseményről is képet kaphatnak.

Megtudhatják, milyen díjakat kapott a XIII. Kerületi Önkormányzat, hiszen elsők lettünk a Virágos Magyarországért versenyen, kiérdemeltük a Magyar Minőség Háza díjat, 2010-ben először, 2011-ben másodszor ítélték oda a kerületnek a Kerékpárosbarát Település díjat.

Letöltés

Közösen a XIII. kerületért - 2010. októbertől 2011. októberig

2010. októbertől 2011. októberigMi minden történt a XIII. kerületben 2010 októberétől 2011 októberéig - erről olvashatnak kiadványunkban.

Az eredményekről az alábbi felosztásban adunk áttekintést:

 • A mindennapok biztonságáért
 • A tudás hatalom
 • Digitális esélyegyenlőség
 • Érték az egészég
 • A kiművelt emberfőért
 • Ép testben ép lélek
 • A fenntartható fejlődés a környezetünk védelme érdekében
 • Rendezett közterületek
 • A zöld kerületért
 • A biztonságos közterületek érdekében
 • Értékmegőrzés és megújulás a városfejlesztésben
 • Partnerség és nyilvánosság
 • Felelős gazdálkodás
 • A polgárok hivatala
Részletek

Látta-e már a XIII. kerületet éjjel?

A XIII. kerület éjszakai fényeiEgy rendhagyó séta képei – kedvcsinálónak!

A XIII. kerületi önkormányzat legújabb kiadványa a halhatatlan zeneszerző, Zerkovitz Béla 1907 körül született, örökzöld slágerét idézi: "Látta-e már Budapestet éjjel, / Jöjjön velem, tekintsünk csak széjjel..." Egészen biztos, hogy maga Zerkovitz is elcsodálkozna azon a fantasztikus látványon, amit a XXI. századi Angyalföld - Újlipótváros - Vizafogó, összefoglaló néven Budapest XIII. kerülete az esti, éjszakai fényben mutat magából.

- Otthonunkban szívesen látjuk az idelátogatókat - írja dr. Tóth József polgármester a séta képeit bemutató színvonalas kiadvány bevezetőjében -, vendégeinknek örömmel mutatjuk be értékeinket, jellegzetes építményeinket. Nézzen körül kerületünkben egy kellemes nyári estén a Margitszigeten, vagy akár egy, a karácsonyra készülő téli éjszakán.

Letöltés

Ciklus Kiadvány

Az eredmények, sikerek közösek. Legyünk ezekre büszkék és óvjuk a XIII. kerületet, közös otthonunkat, egyre szebbé váló környezetünket. A 2006-2010 közötti időszak tevékenységéről alábbi két kiadványukban olvashat bővebben.

1. kötet: 2006-2009

 • A 2006-ban megújult Angyalföldi József Attila Művelődési Központról
 • Az Újpalotai úti sporttelep korszerűsítéséről
 • A társasházi támogatásokról
 • A Kerület Napokról
 • A XIII. Kerületi Önkormányzati bérlakásokról
 • Az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról
 • A sétálóutcává lett Hollán Ernő Utcáról
 • A Révész utcai orvosi rendelőről
 • Az interaktívtábla programról
 • A térfelügyeleti rendszerről
 • A kerület első óvodájának megújulásáról
 • Új szociális foglalkoztató létesüléséről

Letöltés

2. kötet: 2010

A 2010-ben történt fejlesztésekről, fejlődésről, eseményekről, és az év teljesítményről:

 • A Váci út 88-90.szám, alatti bölcsöde létesítéséről
 • A burgonya és hagymaosztási akcióról
 • Új közösségi ház létesüléséről
 • Önkormányzati lakások létesüléséről
 • A kerület legidősebb polgáráról
 • A XIII. kerületben történő lakás és iroda építésről
 • Új játszóterek létesüléséről
 • A 2010-es év díszpolgárairól
 • A meleg étel osztásról
 • A XIII. kerület sikeres szolgáltatásairól
 • A megújúlt Bessenyei utcai rendelőről

Letöltés

Ez történt egy év alatt a XIII. kerületben

Egy-egy esztendő kerületi eseményeit összegző kiadványaink 2007 óta jelennek meg, kerületrészenként eltérő képtartalommal.

Részletek

Modern építészeti értékek a XIII. kerület városképébenModern építészeti értékek a XIII. kerület városképében

Értékleltár a Fővárosi Levéltártól lakó- és irodaházak tucatjain át a Polgármesteri Hivatalig

Lakóházak sora, a margitszigeti Széchy Tamás Uszoda, a HM Tiszti Szálló, a Láng Sportcsarnok, a Fővárosi Levéltár – csak néhány a kerület modern építészeti értékei közül. Az egyik előfutár a 2002-ben épült Polgármesteri Hivatal volt, amelynek új szárnya vörös homlokzata révén környezetalakító szerephez jut Angyalföld e részén. Ugyanebben az évben készült el a Lehel Csarnok vidám, színes együttese, ám emellett az építészek fantáziája az irodaházakra is rányomta a bélyegét. A kerület modern építészeti értékekeit képpel és rövid bemutatással ismerhetik meg kiadványunkból.

Tisztelt Olvasó!

Budapest XIII. kerületének közelmúltbéli látványos fejlődéséről mind szakmai, mind lakossági véleményekben sokszor olvashattak. Országos és fővárosi intézmények mellett nagyszámú irodaház épült pénzintézetek és nemzetközi cégek számára, több ezer színvonalas lakást adtak át. Az élénk budapesti ingatlanpiac egyik fő akcióterülete kerületünk. Településfejlesztési és –rendezési dokumentumaink kiszámítható partnerséget kínálnak fejlesztőknek és tervezőknek. Rajtuk múlik, hogy új értéket hozzanak létre az épületek rendeltetésében és városképi megjelenésében. Köszönöm az építészek közreműködését kerületünk gazdagításában és alkotó együttműködést kívánok. Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít az építészet ügyére, melyet e kiadvánnyal is bizonyítunk. Olvasóinkat arra biztatom, hogy fedezzék fel kerületünk többi modern építészeti értékét és javaslataikkal támogassák munkánkat.

dr. Tóth József
polgármester

Budapest XIII. kerület védett építészeti értékeiBudapest XIII. kerület védett építészeti értékei

A városrész műemlékeit összefoglaló kiadvány

Országos műemlékek sora sorakozik a Margitszigeten - a többi között a premontrei temlom és kolostor romjai vagy a vasbeton víztorony -, de a Szent István körút északi oldalán vagy a Váci úton szintúgy szép számmal találhatók műemlék épületek, egyebek között az egykori Eisele gépgyár és a Fertőtlenítő Intézet ingatlana. Ezeket, illetve a fővárosi védettségű épületeket, épületegyütteseket vonultatja fel a Budapest XIII. kerület védett építészeti értékei című kiadvány, amelyet a XIII. kerüti önkormányzat Polgármesteri Hivatala jelentetett meg. Büszkék lehetünk világörökségi területünkre, a Jászai Mari térre is.

Tisztelt Olvasó!

Budapest XIII. kerületének intenzív fejlődéséről sok hír jelenik meg a sajtóban, egyéb tudósításokban. A látványos fejlődés nem csökkentheti azonban a kerület történeti értékeinek tiszteletét, nem korlátozhatja annak megóvására irányuló törekvéseinket.

A kiadványban, melyet Ön most kezében tart, a kerület múltját bemutató védett építészeti értékek szerepelnek.

Az építészeti értékek védelme többszintű:

 • Világörökségi védettség: a listára való felvételről az UNESCO Világörökség bizottsága határoz.
 • Műemléki védettség: a műemléki védettségi nyilvántartásba-vételről a Kulturális és Örökségvédelmi miniszter rendelettel dönt.
 • Helyi védettség: Budapest területén a Főváros Önkormányzata rendelettel helyezi az épületet vagy az utcaképet védettség alá.

A bemutatott képek között mindhárom védettségi kategóriába tartozó építészeti emlék szerepel.

Lakossági és szakmai kezdeményezéssel újabb értékek kerülhetnek védelem alá.

Ajánlom szíves figyelmébe az épületeket, ismerje meg kerületünk védett emlékeit, segítse elő megőrzését, és jelezze javaslatát a lista bővítésére.

Budapest, 2004. szeptember

dr. Tóth József
polgármester

A kerület hajdan és ma képeken

Budapest XIII. kerülete különleges és sokszínű városrész, amely mint önálló közigazgatási egység, mindössze 63 éves múltra tekint vissza. Területe fennállásának néhány évtizede alatt is változott. Az 1938. június 1-én megalakult XIII. kerületet Horthy Miklós kormányzó felesége után Magdolnaváros néven jegyezték. 1949-ben csatolták hozzá a Szent István körút északi oldalán kiépült Újlipótvárost és a Margitszigetet.

Bár a terület korábban is lakott volt – amint azt az avarkori régészeti leletek, római kori erődök, malmok maradványai és a középkori falvakról megemlékező írásos dokumentumok is bizonyítják – összefüggő városrésszé alakulása csak az újkorban kezdődött. A 19. század elejétől indult meg az a városfejlődési folyamat, melynek során Pest városa rohamosan terjeszkedni kezdett. Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó ekkor olyan tarka képet mutató külvárosi negyeddé lett, ahol fatelepek, gyárak, rozsdatemetők, néhol szántóföldek és kertek váltakoztak a szegényes viskókkal, kispolgári lakóházakkal, zsúfolt bérkaszárnyákkal majd az 1910-es évektől kezdve a kor színvonalához képest korszerűbb, főként kislakásos bérházakkal. A 19. században még külterületként számontartott tájékra telepítették a belvárosban nemkívánatosnak ítélt létesítményeket is, mint a temető, tébolyda, hajléktalanszálló, lőpormalom, laktanyák és egyéb katonai intézmények.

A lóvasút végállomása 1880 körülA lóvasút végállomása Angyalföld és Újpest
határán 1880 körül
Az 1900-as évek kezdetétől indult meg a belvároshoz legközelebb eső Újlipótváros egyre gyorsabb ütemű átalakítása, melynek eredményeképpen ebből a városrészből az 1940-es évekre elegáns polgári negyed vált. A Vizafogó városrészből az 1980-as években a lakótelepek építésével tűntek el végleg a falusias porták és szegényes szükséglekás-telepek.

Az angyalföldi rész még ma is eklektikus képet mutat. A főutak mentén, illetve a megszűnt gyárak helyén gombamódra szaporodnak a hipermodern épületek, amelyek elsősorban az üzleti élet, kereskedelem központjai. Az 1950-es – 1960-as években épült lakások a Béke, Tahi, Fiastyúk utcák mentén, a kellemes parkosított környezetben ma már egyre jobban felértékelődnek a középrétegek körében. Az 1940-es években épült OTI telep földszintes, kertes sorházaival ma már csak tehetősek számára megfizethető. Ugyanakkor bőséggel akadnak még olyan „tipikus” angyalföldi utcarészletek, házak, amelyek hosszú évtizedek során is megőrizték eredeti miliőjüket.

Könyvünk rendhagyó módon olyan városrész múltját és jelenét tárja az olvasó elé, amelynek egyik része ugyan a főváros egyik fő turisztikai látványossága, másik része azonban az ideutazók számára kevéssé ismert, az útikönyvekben is csak ritkán és röviden említik.

A lóvasút végállomásának felújított épülete Az épületet eredeti szépségében a lelkes
fiatal építészekből alakult
Lóvasúti Indóház Kft. újította fel

Szerkesztésünk alapelve a múlt és a jelen összehasonlítása. A kötet első felében kerületünk különböző részeiről szóló leírásokat idézünk a 20. század elejétől napjainkig terjedő időszakból. Forrásul elsősorban újságok, folyóiratok, másodsorban irodalmi művek és városismertető kiadványok szolgáltak. A hallatlanul gazdag anyagból igyekeztünk a legjellemzőbb és legérdekesebb szemelvényeket kiragadni. Az album második részében látható fotók kiválogatása során szintén a bőség zavarával küzdött a szerkesztő. Terjedelmi korlátok miatt így kerületünk több olyan jellegzetes pontja nem szerepelhet itt, mint például a mai Dagály fürdő és elődje a Duna-parti szabadstrand, eredeti és megváltozott funkcióval működő üzemépületek (ELZETT, Tutto Mobili, KIKA), és még hosszan sorolhatnánk a példákat. A múltat ábrázoló fotók közül a legkorábbiak főként a Kiscelli Múzeum, illetve az Országos Műemlékfelügyelőség fotótárából származnak, a későbbiekket nagyrészt az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben őrizzük. A mai fényképeket két kiváló kerületi illetőségű fotósnak köszönhetjük: a felvételek többségét Roboz László, a többit XIII. kerületi Hírnökből jól ismert Holczer Gábor készítette.

Az albumban szereplő legkorábbi képeken ipari létesítményeket láthatunk, mint például a lóvasút egykori végállomása, a Láng Gépgyár, vagy a Csavargyár. Bemutatunk egy 19. századi Margitsziget ábrázolást és néhány 20. század elején készült Erdélyi Mór fotót. Ez utóbbiakon jól látszik, hogy akkor még az Újlipótváros is Angyalföldre emlékeztető külváros volt. Az 1920-as évektől egyre több modern lakóház épült az Újlipótváros területén. Ezek közül a Szent István parkban található híres Dunapark házat mutatjuk be. Megjelenik a kötetben a Szent István körút a Vígszínház épületével, valamint a Béke téri templom egy 1920-as évek-beli üveglemez-felvételen.

A háború utáni évtizedekben kerületünk töretlen lendülettel fejlődött és a szocialista nagyipar egyik fellegvárává lett. Az 1945-től 1970-es évekig terjedő időszakból azért mutatunk be jónéhány felvételt, mert mára már ennek az időszaknak a városképe is szinte nyomtalanul tűnik el. Láthatunk hajógyári látképet, új lakótelepeket a Béke út környékén, megszemlélhetjük a híres Ördögmalmot, a Rákosi Mátyás Kultúrházat vagy a József Attila Színház épületét, mint kerületi pártközpontot, az Árpád hídi közlekedési csomópontot, az új lakótelep háttérben magasodó tömbjeivel, valamint a Dózsa György és Váci út sarkán tátongó üres telket, melyre nem sokkal később a Volga szálló (ma Hotel Ibis Volga) modern épületét emelték.

Reméljük, hogy az idézett szemelvények és a bemutatott képek alapján szemléletesen kirajzolódik szeretett lakóhelyünk, a XIII. kerület múltja és jelene, valamint jól érzékelhetők azok a szédületes tempóban lezajló változások, amelyek e hajdani külvárost mind szorosabban kapcsolják a világváros lüktető érrendszerébe.

Juhász Katalin