XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. október 1. Malvin, Teréz

A Hollán Ernő utca 100 millió forintból szépült meg Új sétálóutcával gazdagodott a kerület 2009. augusztus 17. - Módosítva: 2015. január 10. | Városfejlesztési hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Átadta a Hollán Ernő utca Szent István körút és Budai Nagy Antal utca közötti, megszépült szakaszát a lakosságnak dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. A fejlesztés költsége 100 millió forint volt. A terveket az önkormányzat megbízása alapján a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Bt készítette, a kivitelezést a FŐKERT – Parkfenntartó Kft. végezte el.

Hollánr Ernő utcaHárom hónap alatt készült el a kerület új sétálóutcája, a felújítást 100 százalékban az önkormányzat fedezte – emelte ki az átadáson dr. Tóth József. A polgármester hangsúlyozta, hogy parkgondnokok és térfigyelő kamera is segíti az állagmegóvást, mégis kérte a kerület lakosságát és a környékbeli üzlettulajdonosokat, hogy óvják a közös tulajdont. A lakók nevében a sétálóutcát Kövesi József vette át.

A Hollán Ernő utca a munkálatok eredményeképp egységes díszburkolattal gazdagodott, méghozzá összesen 1100 négyzetméteren. Feleekkora területet foglal el a zöldterület, amelyet alacsony cserjék díszítenek, a közműmentes sávban pedig kínai díszkörtéből álló fasor kapott helyet. A minél könnyebb kezelhetőség és a hatékony öntözés érdekében a zöldterületet automata csepegtető öntözéssel és faöntöző berendezésekkel látták el. Ezen kívül szökőkút szépíti még a most átadott sétálóutca-szakaszt.

A Hollán Ernő utca megújulásának terve szerepelt a képviselő-testület által 2008-ban elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiában is, amelynek egyik hangsúlyos része a Pozsonyi úti akcióterületen a forgalomcsillapított belvárosi övezet kialakítása.

Különösen fontos ez azért, mert az Újlipótvárosban a belvárosi jelleg és a rendkívüli átmenő forgalom okán csupán szűk mozgástér van a sétálóutca kialakítására. Sok esetben a gyalogos forgalom biztosítása is gondot okoz. A Hollán Ernő utca érintett szakaszának sétálóutcává varázsolása jelzi azt a törekvést, hogy az alkalmas területeken a lakossági igényeknek megfelelően a gyalogos forgalom elsőbbséget élvezzen.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületi fejlesztésére és fenntartására, igazodva az ennek érdekében megalkotott AngyalZöld stratégiához. Hogy mennyire eredményes a munka, azt bizonyítja az Állami Számvevőszék 2009. január és március közötti vizsgálatának eredménye is. Eszerint a XIII. kerület a rendszerváltás óta jelentős változásokon ment keresztül, mostanra a főváros legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. Az elmúlt két évtizedben visszaszorult és felszámolt ipari tevékenységnek és az ezt követő tudatos, tervszerű városfejlesztésnek köszönhetően felértékelődött a zöldfelületek jelentősége.

A későbbiekben hasonló változásokra lehet számítani a Vígszínház melletti Ditrói Mór utcában is.

 
Kapcsolódó oldalak: