XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. szeptember 28. Vencel, Salamon

Javaslat az új helyszínekre A főváros legnagyobb videokamerás térfelügyeleti rendszere 2016. március 23. | Közbiztonság hírei NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete márciusi ülésén elfogadta a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének a térfelügyeleti kamerák 2016. évi telepítési helyszíneire tett javaslatát.

A hálózat 2015. évi bővítése a testületi határozatnak megfelelően a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője által kezdeményezett címeken megtörtént. Az új szakasz próbaüzemeltetését követően a rendszer technikai-műszaki átadás-átvételére januárban került sor. Ezzel a rendszer a hozzá tartozó 273 db korszerű, nagy felbontású, színes képet adó, táv-vezérelhető videokamerával a főváros legnagyobb önkormányzati tulajdonú videokamerás térfelügyeleti rendszerévé vált, mely hatékonyan segíti Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészek kriminológiai szempontból érzékeny pontjainak állandó felügyeletét. Hozzájárul a közterületi bűncselekmények, szabálysértések és szabályszegések megelőzéséhez, és jogi erejű bizonyítékokat szolgáltat a bekövetkezett rendkívüli események vizsgálatához.

Az önkormányzat tulajdonában lévő videokamerás térfelügyeleti rendszer diszpécser központja a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet szakmai irányítása, és felügyelete alatt működik. Azonnali összeköttetést tesz lehetővé az operátorok, közterület-felügyelők, a kerületi rendőrkapitányság, továbbá más rendészeti szervek ügyeletének munkatársaival. Biztosítja a közterületek rendje, a jogsértések visszaszorítása, szankcionálása, az élet-, és vagyonbiztonság növelése érdekében történő hatékonyabb fellépés lehetőségét. 

Továbbra is jelentős a közterület-felügyeleti (2231) és a rendőrségi intézkedések (144) kezdeményezésének száma. A rendszer alkalmazásával készült felvételek 563 alkalommal történő külső adathordozóra történt kimentésével a bizonyító erejű, és a különböző hatósági eljárásokban jól használható adatok biztosítására volt képes.

A lakossági visszajelzések, a statisztikai adatok bizonyítják a közterületen elhelyezett kamerák bűnmegelőzésben betöltött fontos helyét és szerepét. A rendszer környezetében a közterületeken megszűntek a jelentősebb súlyú rendkívüli események és a szabálysértések, és a szabályszegések vonatkozásában is érezhető csökkenés mutatkozik.

A 2016. évi fejlesztés beruházási költsége 11.811.000 Ft. A jelenleg üzemelő analóg kamerák ütemezett cseréjét tervezzük. A költségvetési lehetőségek függvényében 50 db/évben várható a cserék megvalósítása.

 

A térfelügyeleti rendszer 2015. évi bővítése

 1. Bulcsú utca 19. ( Bulcsú utca - Lehel utca sarok)
 2. Déryné köz 2.
 3. Dunavirág utcai parkoló ( Kínai étteremmel szemben oszlopon elhelyezve)
 4. Fiastyúk utca - Göncöl utca sarok
 5. Gyöngyház utca 7. (Gyöngyház utca - Hegedűs Gyula utca sarok)
 6. Hun utca - Lehel utca sarok (Lehel utca 26.)
 7. Jász utca - Zsinór utca sarok (oszlopon elhelyezve)
 8. Kámfor utca - Jász utca sarok
 9. Kárpát utca 3. (Kárpát utca - Thurzó utca sarok)
 10. Katona József u. 31. (Katona József utca - Hollán E. utca sarok)
 11. Katona József utca - Borbély utca sarok
 12. Lehel utca- Mohács utca sarok ( Mohács utca 17. )
 13. Párkány utca 12.
 14. Újpalotai utca 6/B.
 15. Visegrádi utca 111.

A 2016. évre javasolt új helyszínek

1. Nővér utca 3-5. környéke

2. Rákospatak melletti park a Hajdú utcánál a Vasas pálya mellett

3. Bessenyei pihenőpark

4. Tom Lantos sétány

5. Lehel Csarnok Bulcsú utca felőli oldala

6. Jakab József utcai nagy játszótér környéke

7. Paszomány utcai játszótér környéke

8. Kassák Lajos utca - Huba utca kereszteződése Huba utca felőli rész

9. Váci út 132.

10. Rákospalotai út - Násznagy utca kereszteződése 

11. Rákospalotai  út - Göncöl utca kereszteződése 

12. Róbert Károly krt. - Pap Károly utca kereszteződése

13.  Gogol utca 34. környéke

14. Váci út  Csángó utca kereszteződése

15. Teve utca 18.