XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. augusztus 9. Emőd, Román

Naponta bizonyít a térfelügyeleti rendszer Lebukás után – perdöntő bizonyítékok 2016. október 28. | Közterület-felügyelet hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Mint ismeretes, a fővárosi önkormányzatok által létrehozott videokamerás térfelügyeleti rendszerek közül a XIII. kerület működteti a legnagyobb, jelenleg összesen 273 kamerából álló hálózatot, amely az esztendő végéig további 15 kamerával bővül. A rendszer, amelynek üzemeltetését a kerületi közterület-felügyelet irányítja és ellenőrzi, naponta bizonyítja különleges szerepét a közterületek rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében és visszaszorításában.

A BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnüldözési alosztályának szakemberei rendszeres vendégek a térfelügyeleti rendszer operációs központjában, amely az elmúlt években sok bűnügy felderítéséhez és bizonyításához szolgáltatott más módon nem megszerezhető adatokat. Mint beszámoltunk róla, néhány héttel ezelőtt a rendszer által biztosított lehetőségek felhasználásával sikerült azonosítani és intézkedés alá vonni egy olyan gépjárművezetőt, aki külföldi rendszámú járművével sorozatosan követett el különböző közúti szabálysértéseket, rendszeresen bliccelt a fizető parkolási övezetben, és eltulajdonította a közterület-felügyelet kerékbilincsét. Az eljárás során vált ismertté, hogy az illető járművét más kerületben is megbilincselték – és azt a kerékbilincset is magával vitte… Szeptember közepén ismét eredményes rendőri akcióra került sor a térfelügyeleti rendszer felhasználásával.

Egy gépjármű feltörés-sorozat tetteseinek megállapítására irányuló nyomozás során a Bűnüldözési alosztály nyomozóinak sikerült feltérképezni a csoport tagjainak mozgását, és „visszakövetésükkel” jogi erejű bizonyítékok keletkeztek az általuk használt gépkocsi tekintetében is. A rendszeren keletkező információk túlnyomó többsége azonban a közterület-felügyelet kompetenciájába tartozik. A kamerák célirányos üzemeltetésével folyamatosan felügyelet alatt tarthatók azok a közterületek, amelyek különösen érzékenyek a leggyakoribb szabálysértések és szabályszegések szempontjából, ami lehetőséget biztosít a járőrszolgálat hatékony, és gyors fellépéséhez, a jogsértések bizonyításához, elkövetőik azonosításához.

Annak ellenére, hogy a rendszer működtetésének tapasztalatai széles körben ismertek, az elmúlt héten ismét sikerült tetten érni egy olyan gépjárművezetőt, aki az éj leple alatt fél köbméternyi lomot és szemetet rámolt a közterületre, majd a „jól végzett munka” mosolyával arcán próbált visszatérni az önkéntes jogkövetők táborába. Elképzelésébe azonban hiba csúszott, és most már azon kell töprengenie, hogy nem lett volna-e olcsóbb, ha a kacatoktól inkább a hulladék udvarban vált volna meg.