XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. augusztus 9. Emőd, Román

Védőháló a rászorulóknak Tovább bővült a szociális támogatások köre 2017. január 4. | Szociális hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

A képviselő-testület tovább bővítette a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások körét. Az önkormányzat segélyezési politikájának központjában a család áll, részben pénzbeli ellátások, részben természetben, célhoz kötött ellátásként nyújtva. A bővítés 22,8 millió forint többlet költséget jelent.

Az elmúlt évben az önkormányzathoz érkező kérelmek száma megközelítette a 20 ezret, egy ügyintézőre mintegy 1500 jutott. Továbbra is a legtöbb kérelem a létfenntartási támogatás, a lakhatási támogatások és a gyógyszertámogatás iránt érkezett be. A jogosultak 42 %-a gyógyszertámogatásban, 34 %-a lakhatási támogatásban részesül. Miután a kormány kivonult a szociális támogatások rendszeréből, 2015. márciusában egy új támogatási formaként az önkormányzat, a pályázat formájában nyújtható ellátásokat vezette be önként vállalt feladatainak ellátására.

A meglévő pályázatok egységesítéséért gyűjtő fogalom lett a tehetséges fiatalok esélyegyenlőségét szolgáló települési támogatások köre. A tanulmányi ösztöndíj valamennyi érettségi tárgyból jelesre teljesítettek elismerését szolgálja. Bővülést jelent még a támogatás benyújtásának lehetősége ECDL (7 modul), vagy ECDL Start (4 modul) vizsga díjainak, jogosítvány, valamint első nyelvvizsga díjának költségeihez. További segítség lehet az országos, nemzetközi versenyekre, kiállításokra történő felkészüléséhez vagy a versenyeken történő részvételhez nyújtott támogatás.

A települési támogatások körében új ellátásként jelenik meg a lakás-karbantartási-, akadálymentesítési támogatás, valamint az aktív korúak támogatása is, azok részére, akik egészségi állapotuk miatt nem képesek munkát vállalni.

A rendelet újra szabályozta a Szociális Kerekasztal működését is.