XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. augusztus 9. Emőd, Román

Közeledik a tavasz Kemény január – maradandó tapasztalatokkal 2017. február 3. | Közterület-felügyelet hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Idén januárban két héttel tovább tartott az az időszak, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 5 fok alatt volt, mint az 1981-2010 közötti 30 éves időszakban. Az ország számos településén több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg. 1985 óta nem volt ilyen hideg a január Magyarországon, az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet – állapítja meg az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.

A január elején leesett hó, majd az ismétlődő ónos esők jégpáncélba burkolták egész Budapestet, így kerületünket is. Azok az ingatlantulajdonosok és bérlők, akik az első havazást követően nem takarították el a járdáról a havat, a több centiméteresre hízott jégburkolattal szemben szinte tehetetlenek voltak, eltávolítására alig, inkább felületének síkosság mentesítésére törekedtek. A kerületi közterület-felügyelet járőrei ezekben a hetekben a síkosság mentesítés ellenőrzésére, az ezt elmulasztók figyelmeztetésére helyezték a hangsúlyt.

A folyamatos, 24.00 órás szolgálat során januárban több száz dokumentált figyelmeztetésre került sor, amelyeket minden esetben utóellenőrzés követett. Mint ismeretes, az ingatlanok előtti járdaszakaszok takarítását és síkosság mentesítését helyi önkormányzati rendelet írja elő az ingatlanok tulajdonosai és bérlői számára, míg az önkormányzati tulajdonú közterületek csúszásmentesítése a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. feladatkörébe tartozik. A társaság heteken keresztül megfeszített munkával, csaknem ötven közmunkás foglalkoztatásával igyekezett eleget tenni ennek a feladatának, amit rendkívül megnehezített az ismétlődő csapadék hullás és a szélsőségesen hideg időjárás. Sokan panaszkodtak amiatt, hogy a BKV az egész városban csak korlátozottan volt képes a megállóhelyek takarítására, és a fővárosi tulajdonú közterületek, a főútvonalak és aluljárók síkosság mentesítésének sem használt a Fővárosi Közterület Fenntartónál bekövetkezett, a sajtóból ismertté vált létszámhiány. A következő hetekben a napi átlaghőmérséklet növekedésére számíthatunk, ami a katasztrofális közlekedési feltételek javulását, a balesetveszély méréklődését eredményezheti. A kemény januári tél tapasztalatait azonban érdemes megőrizni: a járdák csúszásmentesítése nem halogatható, azt az első hó lehullásakor meg kell kezdeni.