XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. augusztus 9. Emőd, Román

Folytatódik a szűrőprogram Célkeresztben: a megelőzés 2017. február 23. | Egészségügyi hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

A 2017. évi lakossági egészségügyi szűrési lehetőségek az eddigi szakterületekre koncentrálnak. A népbetegségek közül az onkológiai jellegű elváltozások időben történő felismerését szolgálja a mammográfia, a hasi UH vizsgálatok, valamint a bőrdaganatok szűrése. Évek óta folyik a kerület férfi lakosságának urológiai szűrése, elsősorban a prosztata megbetegedések korai felismerése céljából. A rák megelőzésén túl nagy jelentőségű a stroke prevenciót szolgáló nyaki verőér UH vizsgálatok rendszerszerű bevezetése. Az időben történő bajmegállapítás után a legtöbb esetben a hatékony terápia és gondozási lehetőség is helyben rendelkezésre áll.

Az önkormányzat programja – az Egészségügyi Szolgálat közreműködésével – a prevenciós tevékenység erősítésével, az egészségtudatos magatartás kialakításának segítésével és a kedvezőtlen életmódi és környezeti hatások okozta betegségek megelőzésével szolgálja a lakosok egészségben eltölthető életéveinek meghosszabbítását.

 

Jelentkezni lehet: személyesen a Szegedi úti szakrendelő intézet recepcióján február 28-tól reggel 7.00-20.00 óra között személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya bemutatásával.

A tavalyi évben 981 szűrésből a kiszűrt kóros esetek száma 346 volt (35,2 %). Valamennyi esetben a szűrésen résztvevő lakos háziorvosát külön, írásban tájékoztatta az Egészségügyi Szolgálat a beteg állapotáról, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni. Az önkormányzati finanszírozással megvalósuló, a kerületi felnőtt lakosságra kiterjedő szakorvosi szűrések 2017-ben is előzetes bejelentkezés alapján, háziorvosi beutaló nélkül vehetők igénybe, márciustól kezdődően. A szűrővizsgálatok a július-augusztusi nyári szünetet kivéve az év 8 hónapjában vehetők igénybe.