XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. november 29. Taksony, Ilma

Új sétányok létesülnek Változott a forgalmi rend 2017. február 27. | Városfejlesztési hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

A pesti rakparton, és a Dagály Strandfürdő környezetében közlekedők tapasztalhatták, hogy tavaly óta intenzív munkálatok zajlanak a Margit híd és az Árpád híd közti pesti rakpartszakaszon, illetve a Turbina utca és a Népfürdő utca közötti területen. Mindkét helyen egy-egy új sétány épül, amelyek biztosítani fogják a közvetlen és minőségi gyalogos és részben kerékpáros közlekedést az úszó világbajnokság alkalmából épült Duna Úszóaréna környezetében.

A pesti rakpartfejlesztési munkálatok a terveknek megfelelően újabb fázisukba érkeznek: a kivitelezés utolsó fázisában, 2017. február 27. – május 31. között a Carl Lutz rakpart ideiglenesen lezárásra került, ez idő alatt átmeneti forgalomterelések léptek érvénybe. A Turbina utca - Népfürdő utca között épülő Dagály sétány utcában befejeződött a fatelepítés, és további kertészeti munkákkal párhuzamosan folytatódik a burkolatok, utcabútorok, és a közvilágítás kialakítása.

A pesti rakpart átalakítása egy hosszú távú városfejlesztési koncepció része. A rakparti fejlesztéseket két szakaszra lehet elkülöníteni: az Árpád hídtól a Dráva utcáig húzódó északi szakaszra, amely a Moszkva sétány nevet viseli majd, valamint a Dráva utcától a Margit hídig tartó déli szakaszra.

A Dráva utca és a Margit híd közötti déli szakaszon egy jellemzően 6 méter széles, díszburkolatú sétány épül a gyalogosok számára, új köztéri elemekkel, utcabútorokkal, valamint a gyalogosok felső rakpartra jutását megkönnyítő új átvezetésekkel. Egy új, lépcsővel ellátott akadálymentesített gyalogos feljáró is megépül a Szent István park előtt, a felső rakpartra jutást megkönnyítve.

A rakparti zár ideje alatt a közúti forgalom a következőképpen módosul:

  • A Jászai Mari tér és a Katona József utca között az Újpesti rakpart ismét kétirányú lett.

Északi irányban a Garam utca – Kárpát utca – Dráva utca – Népfürdő utca útvonalon haladhat a forgalom;

déli irányban az Árpád híd felől a Népfürdő utca – Dráva utca – Kárpát utca – Bessenyei utca útvonalon érhető el az Újpesti rakpart.

Az Újpesti rakpart szervizútja a Katona József utca és a Szent István park közötti részen észak felé egyirányú lesz a párhuzamos parkolás megtartásával.

Az id. Antall József rakpart a Jászai Mari téri déli rámpán közelíthető meg. A Garam utca Újpesti rakpart – Pannónia utca közötti szakasza déli forgalmi irányban egyirányúvá válik, a Bessenyei utca ugyanezen szakaszon pedig északi forgalmat kiszolgáló irányban lesz egyirányú.

  • A Dráva utca – Népfürdő utca csomópontja részlegesen 2x1 forgalmi sáv részére megnyitásra kerül.
  • A Révész utca kezdetben a Kárpát utca felől behajtva zsákutca lesz, majd várhatóan 2017.03.13-tól kelet felé ismét egyirányúvá válik.
  • A Kárpát utca a Dráva utcától a Berzsenyi Gimnáziumnál található szervizútig egyirányúsításra kerül.
  • A Pannónia utca Dráva utca – Révész utca közötti szakasza déli irányban továbbra is egyirányú.
  • Az Újpesti rakparton a Margit híd illetve az id. Antall József rakpart felé tartó irány a Katona József utcánál szétválasztásra kerül: így a hídra tartó forgalom nem torlasztja a rakpart felé haladókat. Ezzel párhuzamosan az Újpesti rakpart Katona József utca – Jászai Mari tér közötti északi útja kétirányú lesz.

A rakparti zár idején a közösségi közlekedés az alábbiak szerint alakul:

  • A 15/115-ös autóbuszok továbbra is a jelenlegi terelt útvonalon közlekednek.

Boráros tér felé

Útvonal:

Népfürdő utcában a Viza utcáig keretmenetrendi útvonalon, majd balra Viza utca – jobbra Párkány utca – balra Révész utca – jobbra Pannónia utca, tovább Pannónia utca.

Az útvonal-módosítás megállóhelyet nem érint.

Gyöngyösi utca ill. Árpád híd felé

Útvonal:

Hegedűs Gyula utca – tovább egyenesen Hegedűs Gyula utca – balra Révész utca jobbra Párkány utca – balra Viza utca – jobbra Népfürdő utca, tovább keretmenetrendi útvonalon.

  • A 79-es trolibusz a Visegrádi utca – Révész utca – Pannónia utca útvonalon fordul vissza.
  • A 75-ös trolibusz eredeti útvonalán közlekedik. A Kárpát utcai közös autóbusz- és trolibuszmegálló ismét az eredeti helyén található a Dráva utcában.

A gyalogosokat és a kerékpárosokat az alábbi közlekedési változás érinti a rakparti lezárás idején:

  • A Dráva utcában a tervezett kerékpársávok még nem kerültek kialakításra. A gyalogosan közlekedők az új gyalogátkelőhelyeket és járdákat használhatják.

Az ideiglenes forgalmirend-változással vagy a beruházással kapcsolatos kérdéseket  az erre a célra létrehozott rakpart@enviroduna.hu e-mail címre küldhetik el az érdeklődők. A forgalmi változásokról további részletes információ a www.bkk.hu oldalon érhető el.