XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2021. december 7. Ambrus, Ambrózia

Műveiben ma is él Felavatták dr. Rába György emléktábláját 2017. június 1. | Kulturális hírek NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

A Pannónia utca 44. szám alatti épület falán június 1-én az önkormányzat emléktáblát avatott dr. Rába György Kossuth-, Széchenyi-, és József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtudós, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a kerület díszpolgára emlékére és tiszteletére.

Rába Györgyöt 15 évvel ezelőtt avatták kerületünk díszpolgárává,  és június 13-án lesz születésének a 93. évfordulója. Az önkormányzat képviselő-testülete korában döntött arról,  hogy Rába György 95. születésnapján, 2019-ben szobrot állít a kiváló irodalomtudós emlékére a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjében. A most megrendezett emléktábla avatáson elsőként dr. Tóth József polgármester idézte fel a 2011. január 29-én elhunyt személyiség alakját, pályafutását, emlékezetes és ma is ható alkotásait. 

Rába György 1924. június 13-án született Budapesten. A Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1948-ban szerzett magyar–francia szakos diplomát. 1949 és 1957 között középiskolai tanár Budapesten. 1957-től 1961-ig az MTA Irodalomtudományi Intézet világirodalmi osztályának francia előadója, 1961 és 1982 között ugyanott a XX. századi magyar irodalmi osztály munkatársa, később főmunkatársa. 1970-ben az irodalomtudomány kandidátusa, 1983-ban szerezte meg az irodalomtudomány doktora tudományos fokozatot. Tagja volt a Magyar Írószövetségnek, a Magyar P. E. N. Clubnak, a Modern Filológiai Társaságnak.

 Első versei a Nyugatban és a Magyar Csillagban jelentek meg. Szemlélettágító műhelyként emlékezett vissza a Vigiliára, az Életre, a Franklin Könyvkiadóra, a Hungária Könyvkiadóra. 1946-ban az Újhold című folyóirat egyik alapítója és társszerkesztője volt. A folyóirat megszűnése (1948) után költőként hosszú ideig hallgatást fogadott, megalapozza műfordítói és tudományos, esszéista életművét. Korai verseskötetei (Az Úr vadászata, 1943; Búvár, 1947) után csak 1961-ben jelentkezett a megújult szemléletre valló Nyílttenger című kötettel; ezt újabb hosszú szünet után követte 1969-ben a Férfihangra című kötet. Irodalomtörténeti érdeklődésének középpontjában a Nyugat és az avantgárd irodalom, valamint a magyar és a világirodalom párhuzamainak kérdésköre állt. Az 1990-es évek közepét követően elbeszéléseket is írt.

 

Az emléktábla avatáson közreműködött Tábor Ádám József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, kritikus, valamint  Balla Zsófia Babérkoszorús és József Attila-díjas költő és Papp János színész. Az avatást követően a jelenlévők megkoszorúzták Rába György emléktábláját, ami a 221. emléktábla az önkormányzat által, a kerület neves személyiségeinek állított  emléktáblák sorában.