XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATXIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

Szavazás

Ön szerint melyik a legfontosabb hír a kerületi egészségügyi intézmények 2017. évi működésével összefüggésben?

Szavazok
Kerületi Kártya
Angyalzöld - Zöldfelületi Stratégia 13
Hírnök - A 13. kerület helyi lapja
Ügyfélelégedettségi felmérés
TV13 - Kerületi TV adó
2022. november 29. Taksony, Ilma

Főépítészi Iroda NyomtatásNyomtatási nézet Továbbküldés ismerősnekTovábbküldés ismerősnek

Feladatai:

 • szervezi a településfejlesztéssel és településrendezéssel, valamint a környezet épített és természetes elemeinek védelmével, összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátását;
 • előkészíti az önkormányzat döntéseit az előző pontban jelzett témákban és biztosítja a meghozott döntések érvényesítését;
 • képviseli a hivatalt településrendezési, építészeti és műemléki kérdésekben;
 • szakértőként közreműködik az önkormányzati beruházási döntések előkészítésében;
 • kezdeményezi a településfejlesztési és rendezési programok, koncepciók és tervek készítését, közreműködik azok kidolgozásában és végrehajtásának szervezésében;
 • véleményezi a közterületek kialakításának, valamint a közterületen elhelyezésre kerülő berendezési tárgyak terveit és a kertészeti megoldásokat;
 • a feladatait érintő kérdésekben tájékoztatást nyújt a lakosságnak, a sajtónak és a szakmai fórumoknak; szervezi a lakossági fórumokat;
 • közreműködik a kerület térinformatikai rendszerének kialakításában és működtetésében;
 • állásfoglalást készít építészeti, városrendezési kérdésekben;
 • részt vesz az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos döntés előkészítésében;
 • kezdeményezi a kerületet érintő városrendezési és építészeti tervpályázatok készítését, illetve együttműködik annak lebonyolításában;
 • működteti az Önkormányzati Tervtanácsot;
 • biztosítja a szakmai szervezetekkel való kapcsolattartást;
 • ellátja az ingatlanvagyon-nyilvántartással kapcsolatos feladatokat:
 • közreműködik az önkormányzat tulajdonát érintő földhivatali ingatlan- és tulajdonjog-rendezési ügyek bonyolításában;
 • a földhivatali okmányok beszerzésében, az önkormányzati tulajdonbejegyzési kérelmek elkészítésében;
 • figyelemmel kíséri a földhivatali kérelmek feldolgozását;
 • végzi a vagyonátadási igazolások és határozatok beszerzését;előkészíti a külföldiek ingatlanszerzéséhez szükséges polgármesteri nyilatkozatot;
 • elkészíti az önkormányzat éves vagyonkimutatásának ingatlanokra vonatkozó részét és az éves statisztikai adatszolgáltatást.

Elérhetőség

Ingyenesen hívható üzenetrögzítőnk: 06-80-200-306 E-mail: ugyfelszolgalat@bp13.hu
Budapest Főváros
XIII. Kerületi Önkormányzat
Főépítészi Iroda
Cím: 1139 Budapest, Béke tér 1. Postacím: 1555 Budapest, Pf. 10. Telefon: (1) 452-4128 Osztályvezető: Arató György főépítész E-mail: foepitesz@bp13.hu Kérdése, észrevétele van? Írjon nekünk!

XIII. kerületi városfejlesztési dokumentumok

XIII. kerület hosszú távú településfejlesztési koncepciója
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 107/2013. (VI.27.) Ö.K. határozatával fogadta el.

XIII. kerület Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS)
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 127/2016. (XI.10.) Ö.K. határozatával fogadta el.


A hosszú távú településfejlesztési koncepció több tématerületet megjelölt, ezek közül az elfogadás óta tanulmánytervet dolgoztattunk ki többek közt:
- az újlipótvárosi tömbrehabilitációra,
- a Teve utca 45-49. sz. alatti új munkahelyi területre és
- a Szabolcs utca – Dózsa György út – kerülethatár – Bulcsú utca által határolt terület jövőképére.

2017. január 1-től hatályos Kerületi Építési Szabályzat

A képviselő-testület 2016. november 10-i ülésén 19/2016. (XI.15.) rendeletszámon jóváhagyta a Kerületi Építési Szabályzatot (KÉSZ-t). A rendelet 2017. január 1-jén lépett hatályba.

Tovább

Felhívások

Tisztelt Érdeklődő!

 

 A Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosítást előkészítő "előzetes partnerségi" dokumentációba való betekintés lehetőségét 2017. május 11-ig (csütörtök) meghosszabbítottuk. A tervdokumentációt továbbra is a Polgármesteri Hivatal (Budapest XIII. kerület, Béke tér 1.) előcsarnokában lehet megtekinteni munkaidőben.

Kérdéseire a Főépítészi Iroda munkatársai adnak választ.

2017. május 4.

Főépítészi Iroda

_________________________________________________________________________________

 

Tisztelt Érdeklődő!

 

A Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosítást előkészítő "előzetes partnerségi" dokumentációit itt megtekintheti.

 

Főépítészi Iroda

Építészeti értékek védelme

Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzata a kerületben található építészeti értékek védelmét, megóvását, fennmaradását fontos célként kezeli. Ennek eredményeként kerületünkben ma már több, mint 140 jogszabállyal védett épület található.

Tovább

Graffitimentes XIII. kerületet!

Tisztelt kerületi polgárok, városlakók!

Büszkék lehetünk kerületünk építészeti örökségeire, értékes városképére, melynek megmentése, folyamatos szépítése közös érdekünk és közös feladatunk.

Önkormányzatunk Városrendezési és Építési Szabályzatáról (KVSZ) szóló 56/2001. (XII.20.) számú rendeletének 10. § (12) bekezdése előírja a fővárosi és kerületi városkép szempontjából kiemelt területeken a közterületről látható homlokzatokon a falfirkák eltüntetését lehetővé tevő homlokzatbevonat alkalmazását. Ha felújítást terveznek, gondoljanak erre.

Falfirka-eltávolítás költségtámogatásának céljából pályázni is lehet a XIII. kerületi Környezetvédelmi Pályázatra. A pályázat rendszerint tavasszal kerül kiírásra. A pályázat menetéről bővebb felvilágosítást kaphatnak Staniszewski Csabától e-mailen.

Főépítészi Iroda

A Pozsonyi út felújítása

A XIII. kerületi önkormányzat elkötelezett a kerület élhetőbbé és szebbé tétele iránt. A zöld és fenntartható környezet kialakítása vezérelv számunkra, s ezt igyekszünk valamennyi fejlesztésnek az előkészítése során szem előtt tartani.

Így van ez a Pozsonyi út felújítása kapcsán is.

Azt, hogy milyen tervek alapján készült el a Pozsonyi út első szakaszának felújítása, képeinken megtekintheti:

A Pozsonyi út felújításának terve 1.

A Pozsonyi út felújításának terve 2.

A felújításról további információkat itt talál.

Dokumentumok

Pozsonyi úti teraszok arculati követelményei

XIII. Kerületi Építészeti DÍj

2014. október 2-án dr. Tóth József polgármester ünnepélyes keretek között adta át a 2014. évi XIII. Kerületi Építészeti Díjat a Radnóti Miklós Művelődési Központban Nagy Csaba építésznek. A díjátadó rendezvény kiemelkedő eseménye volt dr. Kiss Jenőnek, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat elnökének a „Kortárs építészeti értékek a XIII. kerület városképében” című, az elmúlt 25 év építészeti tevékenységét összefoglaló előadása, mely itt olvasható.

Tovább

75 év 75 épület várostörténeti kiállítás

A XIII. kerület 2013-ban ünnepelte 75. születésnapját. Az Önkormányzat ennek tiszteletére jubileumi programsorozatot tartott, melynek egyik kiemelt eseménye volt a 2013. május 2-án nyílt várostörténeti kiállítás. A kiállítás anyaga újszerű módon összekapcsolta az építészet- és kultúrtörténetet, a kerület 75 éves történetéből 75 épületet mutatott be fotókon az adott évben megjelent újságcikkekkel. Az építészettörténet az újságcikkek révén településtörténetté vált, az épületeket társadalmi környezetbe helyezve. Jó néhány épület a magyar építőművészet és a kerület hírnevét öregbíti. A kiállítás az építészet és a várostörténet iránt érdeklők mellett a bemutatott házakban lakók vagy ott dolgozók számára is szólt.
A fényképek többségét a kiállítás kurátora, Hlavács Károly építész készítette, az újságcikkek fakszimiléit az Országos Széchenyi Könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény adta át.
A kiállítás kísérőszövege itt olvasható.

75 év 75 épület kiállítás tabló 1938

kiállításmegnyitó

A kiállítást Bächer Iván író, publicista nyitotta meg. A megnyitón elhangzott beszéd rövidített változata itt olvasható.

A kiállítás 2013. május 27-ig volt megtekinthető a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Városház Galériáján, ezután vándorkiállítás formájában volt látogatható több kerületi kiállítóhelyen (többek közt a Radnóti Miklós Művelődési Központban, Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, Újlipótvárosi Klubgalériában).


Főépítészi Iroda